...HaRi PeRTaMaKu....

"Andai ku tahu.. kapan tiba ajalku..... ku akan memohon.. tuhan tolong panjangkan umurku..." Bila aku dgr lagu ni first question ak kat diriku berapa lame lagi lah beliau bagi masa kat aku untuk hidup di buminye ni...Pernah x kita tanya dalam diri kita seminggu bpe kali kita ingat mati? dalam sehari adakah pernah terlintas di fikiran kita bila kita akan mati..?Hari ap? setiap saat yg kita lalui pernah kah kita bertanye berapa SAAT lagi kita di beri KESEMPATAN untuk hidup di bumi ini.. adakah kita telah bersedia untuk bertemu dengan AR_RAB?cuba kita bayangkan.. kita boleh merasa cuak untuk menghadapi exam yg kita dah tau tarikh dan waktu exam tu akan berlaku... so kita pun wat la preparation sehabis baik yg kita mampu sehingga kita rasa puas dan bersedia.. tapi pernah kah kita CUAK memikirkan saat kita akan pergi menghadapnye???? sedangkan saat bertemunye itu tu kita sendiri x tau bila masa, hari dan tarikhnye? mungkin esok,malam nanti, satu jam atau SATU SAAT saja lagi,kita kan pergi dari kehidupan yg kita berusaha bina di bumi ini...

Banyak berita dan video yg terang2 menunjukkan tentang ajal maut yg datang menjemput seseorag itu tidak pernah kenal golongan , atau ap yg kita sedang lakukan.. sehebat golongan yang mengaku dirinye tuhan pun akhirnye mati dgn izin tuhan yg dia persekutukan sendiri.. ada org sedang sibuk melakukan maksiat tiba2 maut datang menjemput.. ada yg sedang main bola pun leh tiba2 pergi selepas di serang HEART ATTACK.. ada yg sedang solat atau menyampaikan ilimu di masjid pun di jemput ALLAH dgn penuh kehormatan(HUSNUL KHATIMAH)
Bagaimana pula cara kita menemui ajal?



Janji ALLAH ITU PASTI.. setiap yg hidup pasti akan merasai mati.. bila? di mana? dan bagaimana ? itu bu bukanlah persoaln yg sepatutnye kita sibuk cari jawapanye,,, tapi SEJAUH MANAKAH PERSEDIAAN KITA untuk mati itu la yg harus kita fikirkan selalu.... SO !!! aku nekad dalam diri aku aku akan selalu tanye kat diri aku adakah aku sudah bersedia untuk mati.?. dgn harapan aku akan terus berusaha untuk bersedia ..

Since this is my first experience as a blogger, aku x nak la post terlalu panjang sgt..ha sebelum aku terlupa.. x kshla korg nak tau atau tidak kenapa aku namakan blog aku sbg .....::@Meniti Hari@::... "meniti hari bertemumu" dgn harapan lepas ni setiap coretan kata yg aku ukir kat sini akan mengigatkan aku tentang ajal maut aku yg mungkin satu saat saje lagi.. aku juga berharap dgn adanye blog ini dapatlah aku menulis something yg memberi manfaat kpd aku dan kepada sume yg sudi dan yg telah dan yang akan membaca blog aku x lame lagi... n aku jugak dapat kurang kan masa on9 aku sepenuhnye ngn facebook... kadang2 aku rasa berdosa je bila bukak facebook ni.lagi2 ad ruangan chat tu... . ntahlah.. tapi itu mungkin sebab aku x guna nye sebaik mungkin.. anyway aku da jumpa solution pada permasaalahan ini..

Thankz kepada sume yg telah banyak membantu dan memberi tunjuk ajar kat aku untuk blog ni.. aku selalu bace blog orgg... aku terpikir gak nak ad blog sendiri... tapi aku xtau..thankz atas tunjuk ajar korang sume..skang aku dah ad blog sendiri.. thankz jugak kat lecturer ICT aku yg bagi assingment untuk wat blog.. aku rasa kalo dia x bg assingment ni x mungkin aku akan mula belajar create a blog.. asyik bace blog org je...

Last.. hope sape yg telah bace blog aku ni sudi2 lah leave a some comment about my first entry ni.. mga ngn komen yg korg bg nanti leh improve lagi aku punya knowledge pasal blog ni...

4 comments:

aisyah said...

salam hanif.tahniah la dah wt blog

kita buat blog ni kalu boleh biar berbeza ngn blogger yg lain.kita ada matlamat dalam hidup,tahu mana destinasi kita. so relate kan la matlamat kita dgn apa yg kita buat dlm hidup.

akak doakan moga blog ini mampu memberi sesuatu kepada pembacanya,dapat menyedarkan pengunjung ttg hakikat penciptaan kita dan dapat membawa pelawat ini dekat dgn Rabb mereka.

jgn jd blogger yg buang masa mencoret catatan yg sia2,sy seperti tidak tahu arah tuju hidup ini.

moga blog ini terus memberi manfaat pada semua n moga usaha awk dberkati selalu.ameen

aisyah said...
This comment has been removed by the author.
...::@MeNiTi HaRi@::.... said...

ok thankz kak... saya masih belajar ke arah itu... sedang dalam usaha..memg berniat nak jd kan blog ni macam tu pun.. anyway thankz...

wana93 said...

alhamdulillah..
mati itu suatu yg amat pasti..

baru tahu abang hanif ade blog ni..
huhu..

moga dakwah berjalan seiring dgn hati yg sarat keikhlasan mencari redhaNya..
Best dgr abg topak dan abg hanif bercerita pglmn tghari kat skola td..
insyaAllah, sy akn cuba ikut yg terbaik..
-wassalam-

Post a Comment